De wereld is het er mee eens: blauw is #1

  • Blauw is de favoriete kleur in de wereld – maar er blijkt vanuit een nieuwe studie dat sommige Europese landen het niet altijd eens zijn over kleur

AMSTERDAM, Nederland –
Blauw is de favoriete kleur in de wereld, volgens een nieuwe internationale researchstudie waaraan bijna 13.000 consumenten in 17 landen hebben deelgenomen. Europa is geen uitzondering; respondenten uit elk land dat bestudeerd werd kozen blauw als #1. Maar uit een nadere beschouwing van de researchresultaten komen enkele interessante verschillen naar voren tussen Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De bevindingen kunnen gevolgen hebben voor bedrijven die merkartikelen voor Europese consumenten op de markt brengen.

In Frankrijk en Duitsland wordt blauw bijvoorbeeld sterk geassocieerd met positieve kenmerken – fris, vriendelijk en betrouwbaar. Respondenten in het Verenigd Koninkrijk denken bij blauw echter voornamelijk aan koudheid en leden van het koningshuis.

Wereldwijd relateren de meeste consumenten blauw aan het merk Pepsi®, terwijl in Europa het eerst aan Levi’s® wordt gedacht. Het zal geen verrassing zijn dat de Fransen het vaakst aan Visa denken, als associatie met Carte Bleue® (die de licenties voor Visa® in Frankrijk heeft – en in werkelijkheid blauw is). Een ander sterk merk in Frankrijk is Danone®, dat met betrekking tot blauwheid op gelijke hoogte staat met Levi’s.

Hoe de studie is uitgevoerd

Het rapport getiteld “Global Market Bias: Part 1- Color,” is de grootste studie tot nu toe die op geografische basis is uitgevoerd. Het is de eerste uitvoering in een serie waarin door merken aangestuurde wereldwijde markten zijn onderzocht. Het onderzoek was gezamenlijk uitgevoerd door MSI-ITM International, een expertisebureau op het gebied van on-line research dat in Nederland is gevestigd; Cheskin, een researchonderneming gevestigd in Californië; en een CMCD/Visual Symbols Library, een wereldwijde fotografie-instelling die ook in Californië is gevestigd.

Onderzoekers analyseerden de reacties van 12.929 mannen en vrouwen; de deelnemende landen sloten Australië, België, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Korea, Mexico, Nederland, Rusland, Zweden, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in. Respondenten werden eerst gevraagd om een favoriete kleur te kiezen en daarna te focussen op acht kleuren — rood, blauw, groen, paars, oranje, geel, zwart en wit — en er daarna een waarde aan toe te kennen in associatie met kenmerken, landen, ondernemingen en producten.

Mike Foley, directeur van wereldwijde zakelijke ontwikkeling voor MSI-ITM gaf als commentaar: “De uitdagingen die wij hadden bij het managen van een studie van deze omvang was enorm. Door gebruik te maken van PlanetPanel®, onze on-line researchgemeenschap, konden wij de studie in 17 landen uitvoeren en wij hadden binnen twee weken de gegevens beschikbaar voor analyses. Daarmee verkregen wij een erg recent beeld van de attitudes in de wereld, hetgeen cruciaal is voor ondernemingen die merken wereldwijd op de markt willen brengen.”

Er is ook verschil voor wat betreft de tweede favoriete kleur in Europa
Voor wat betreft de tweede favoriete kleur in de wereld is er ook verschil tussen Europa en andere gebieden: In Latijns Amerika wordt zwart gekozen als de tweede favoriete kleur, groen wordt veel gekozen door consumenten in Azië en landen aan de Stille Oceaan, terwijl Europeanen een voorkeur hebben voor rood of paars, hetgeen in dit geval overeen komt met de V.S. , waar paars als tweede favoriete kleur naar voren is gekomen.

Paars kwam als tweede favoriete kleur naar voren in zowel het Verenigd Koninkrijk als ook in Frankrijk, waar de kleur sterk wordt geassocieerd met leden van het koningshuis, prestige en innovatie. Het is echter interessant dat Duitsers rood als tweede voorkeur hebben, een kleur die sterk geassocieerd wordt met liefde, gevaar en opwinding.

Het product dat de Duitsers het meest in verband brengen met rood is auto’s. De Fransen, die rood ook associëren met gevaar en opwinding, denken aan een andere categorie, namelijk aan vlees. Toch is Coco-Cola het roodste merk in Frankrijk, op de voet gevolgd door Marlboro. De Duitsers denken het eerst aan Marlboro en daarna aan Coke.

EDITOR’S NOTE:
- A full-color PDF file of “GLOBAL MARKET BIAS: PART 1 – COLOR” is available for download at www.msi-itm.com
- Key contact for European press inquiries:

Michael T. Foley, Director of Business Development, MSI-ITM
+ 33 5 59 54 88 94
m.foley@msi-itm.com
- Company principals are also available for interviews:
Paul Strasser, Managing Director, MSI-ITM
Davis Masten, Chairman & Chief Catalyst, Cheskin
Clement Mok, Founder and President, CMCD/Visual Symbols Library

ABOUT THE RESEARCHERS
MSI-ITM International, BV
, based in Amsterdam, specializes in web-based marketing research and offers worldwide online communities for consumer, business to business, and specialty research. Its flagship service, PlanetPanel®, is the only multi-country online research community built, managed and accessed on a single platform. MSI-ITM is also pioneering the use of proprietary online research communities, allowing marketers to interact with customers to better understand attitudes and behaviors. For more information, visit www.msi-itm.com or contact m.foley@msi-itm.com

Cheskin is a consulting and strategic research firm grounded in marketing and design. It is an expert on in-depth understanding of people, their cultures and the influences that motivate them. It provides a fresh perspective that guides companies at every point of the product development process, from identifying unmet customer needs to visualizing new concepts. For more information, visit www.cheskin.com or contact info@cheskin.com.

CMCD Visual Symbols Library is the world’s leading provider of royalty-free iconographic stock photography. Founded more than 10 years ago by design pioneer Clement Mok, CMCD is dedicated to providing designers and art directors with fresh yet timeless images at an affordable price. For more information, visit www.visualsymbols.com/globalstudy or contact info@cmcd.com